A coachingról címszavakban

Változás pécsi pszochológiai műhely coaching

Mit csinál a coach?
A coach maga nem old meg problémát, hanem az ügyfelet segíti hozzá a saját megoldásának megtalálásához. Olyan kérdéseket tesz fel, amikkel abban segít, hogy az ügyfél magában keresse és megtalálja a válaszokat, vagy akár meg tudja fogalmazni a saját kérdéseit egy helyzettel kapcsolatosan. Ehhez különböző technikákat alkalmaz. Míg az ügyfél a problémájára figyel, addig a coach az ügyfelet és a problémát egyszerre kíséri figyelemmel.

Mikor segít a coaching?
A coaching folyamat sok helyzetben segítségünkre lehet: ha van egy konkrét fejlődési célunk; ha döntés előtt állunk; ha pályaválasztásra vagy pályamódosításra készülünk; ha fel szeretnénk készülni egy közelgő eseményre, legyen az vizsga, állásinterjú vagy egyéb munkahelyi vagy magánéleti esemény. Gyakran alkalmazott módszer vezetői vagy dolgozói készségek fejlesztésére, helyzetek vagy folyamatok feltárására és megértésére.

Rövid vagy hosszú folyamat?
A coaching jellemzően 6-10 üléses folyamat. Előfordulhat olyan helyzet is, amikor egy alkalmas brief coachingot alkalmazunk, ilyen lehet a felkészülés egy közelgő eseményre, egy probléma vagy kérdés megfogalmazása, egy cél kijelölése.

Mi a team coaching?

A team coaching rendkívül hatékony eszköz a csoportok hatékonyságának növelésére. Egyaránt alkalmas csoporton belüli folyamatok feltárására és megértésére, a csoportkohézió növelésére, konfliktusok feltárására, valamely csoportos célhoz segítő eszközök és tervek létrehozására, a csoport felkészítésére valamely változásra vagy a változáshoz való alkalmazkodásra. A team coaching jellemzően 3-4 órás blokkokban történik, a cél függvényében meghatározott számú alkalommal.

MUNKATÁRSAK

Wittmann Tamás pszichológus coach

Wittmann Tamás

pszichológus, coach

Happ Zsuzsa pszichológus

Happ Zsuzsa

pszichológus, coach, tréningvezető

Bóta Barnabás pszochológus coach

Bóta Barnabás

pszichológus, coach