MÓDSZEREK

Pszichológiai tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás trükkös elnevezés, a tanácsadó pszichológus ugyanis nem tanácsokat ad, hanem képessé teszi a vele szemben ülőt arra, hogy meglelje a saját válaszát. A tanácsadó pszichológus nem betegként, hanem alapvetően egészséges emberként tekint a hozzá fordulóra, aki az élete egy (vagy több) területén elakadt vagy veszteséget szenvedett, és a továbblépés érdekében egy mind témájában, mind időtartamában körülhatárolt, közös munkára hívja őt. A pszichológiai tanácsadás nem pszichoterápia, így nem alkalmas mentális betegségek kezelésére, sem a személyiség gyökeres megváltoztatására. Amennyiben a tanácsadás során felmerül a pszichoterápia szükségessége, klienseinket megfelelő szakemberekhez irányítjuk tovább.

Család- és párterápia

A családterápia segítségével a családi kapcsolatokban megjelenő konfliktusokkal, elakadásokkal, diszfunkcionális működésekkel foglalkozunk. Megfelelő segítséget nyújthat, amikor a családban vagy párkapcsolatban váratlan, nehéz, megoldhatatlan helyzetek teremtődnek, amikor az intimitásban zavar támad, a családtagok/párok eltávolodnak egymástól, amikor új kihívásoknak kell közösen megfelelni. 

A családterápiát és párterápiát jellemzően kettős vezetéssel végezzük, melyben a problémakörben érintett összes családtagnak, párterápia esetén a pár mindkét tagjának fontos a jelenléte.

Egyéni coaching

A coaching folyamat valamely konkrét fejlődési igényre épülő, jellemzően 6-10 üléses közös munka, amely során a kliens saját erőforrásaira építünk. A probléma feltárását és megértését, a megoldási lehetőségek számba vételét, a döntéseket és elhatározásokat a coach kérdésekkel és speciális technikákkal segíti. 

A coaching ülések témája lehet magánéleti vagy munkahelyi fejlődési igény, egy döntés előkészítése, vagy felkészülés valamilyen eseményre.

Team coaching

A team coaching során formálódó vagy működő csoportokkal dolgozunk, egy közösen megfogalmazott fejlődési cél vagy problémafeltárás érdekében. A csoportmunkát általában vezetői interjú és csoportinterjú előzi meg. A team coaching időtartama függ a megfogalmazott céltól és a csoport létszámától, az alkalmak min. 2 óra hosszúságúak.

Csoportok

Igény esetén vezetett csoportokat szervezünk meghatározott témák mentén (pl. önismereti csoport, hozzátartozói csoport, stb.)

Tréningek

Meghatározott célú csoportos tréningeket és workshop-okat vezetünk, a megrendelővel egyeztetett fejlesztési cél vagy problématerület kijelölésével.