A pszichológiai tanácsadásról

A pszichológiai tanácsadás trükkös elnevezés, a tanácsadó pszichológus ugyanis nem tanácsokat ad, hanem előbányássza klienséből a benne rejlő választ. Vagy még inkább: képessé teszi a vele szemben ülőt arra, hogy meglelje a saját válaszát. Teszi ezt sokféleképpen: kérdezéssel, készségfejlesztéssel, feladatokkal, bátorítással, olykor hallgatással. És minden esetben a kliens aktív részvételével.

A tanácsadó pszichológus nem betegként, hanem alapvetően egészséges emberként tekint a hozzá fordulóra, aki az élete egy (vagy több) területén elakadt vagy veszteséget szenvedett. Abban segít neki, hogy újra be tudja indítani egézséges motorját, hogy mozgósítani tudja szunnyadó erőforrásait. Ha szükséges, új készségeket tanít vagy információval látja el kliensét.

A pszichológiai tanácsadás jól körülhatárolt folyamat. Egyrészt mindig egy adott cél felé halad. Néha ez a cél egyértelmű, máskor azonban a kliens előtt is rejtve van. Ilyenkor a közös munka első lépése ennek a célnak (ún. fókusznak) a meghatározása. A tanácsadás másrészt időben meghatározott. A pszichológus és kliense adott számú ülésben egyeznek meg, mely megegyezés természetesen módosítható, nincs kőbe vésve, de jól követhető keretet ad.

Mire számíthat az, aki pszichológiai tanácsadásra jelentkezik? Az első egy-két találkozáson elsősorban kérdésekre, melyek segítségével a pszichológus feltérképezi a helyzetét, problémáját. Ezt követi az ún. szerződés, ami tulajdonképpen egy szóbeli megegyezés arról, hogy mire fókuszál és mennyi ideig tart a közös munka (első nekifutásra jellemzően 8-10 ülésig). Ezután a pszichológus és kliense értékelik a folyamatot, majd megállapodnak a lezárásról vagy folytatásról. Az is előfordulhat, hogy a pszichológus úgy ítéli meg, hogy mélyebb, személyiségformáló munkára van szükség, ilyenkor erre szakosodott kollégákhoz, ún. pszichoterapeutákhoz irányítja tovább kliensét.

Milyen problémák esetén lehet jó választás a pszichológiai tanácsadás?

» váratlan nehézségekkel találkozik vagy fontos változások történnek az életében;
» elveszti szeretteit, egészségét, munkáját;
» fel kell készülnie egy kihívást jelentő helyzetre vagy időszakra;
» nehezen szánja rá magát a döntésre vagy nem találja a számára megfelelő döntést;
» nehézségei adódnak emberi kapcsolataiban a munkahelyén vagy a magánéletben;
» változtatni szeretne, de bizonytalan;
» nem tudja, hogyan és merre tovább.

A pszichológiai tanácsadás nem pszichoterápia, így nem alkalmas mentális betegségek kezelésére, sem a személyiség gyökeres megváltoztatására. Amennyiben a tanácsadás során felmerül a pszichoterápia szükségessége, klienseinket megfelelő szakemberekhez irányítjuk tovább.

MUNKATÁRSAK

Wittmann Tamás pszichológus coach

Wittmann Tamás

pszichológus, coach

Happ Zsuzsa pszichológus

Happ Zsuzsa

pszichológus, coach, tréningvezető

Bóta Barnabás pszochológus coach

Bóta Barnabás

pszichológus, coach