Milyen esetekben ajánljuk a család- és párterápiát?

Család- és párterápia, Változás pécsi pszichológiai tanácsadó műhely

A családterápiás szemlélet alapvetése a rendszerben gondolkodás. Minden család önálló rendszerként működik, a saját szabályaival, határaival, szokásaival és meggyőződéseivel. A családtagok kölcsönösen függnek egymástól, bármelyikük fejlődése, változása vagy elakadása hatással van a többi családtagra is. A családi működésben való nehézségek, elakadások megjelenhetnek valamelyik családtagnál tünet formájában, ilyen esetekben is elősegítheti a családterápia a javulást.

A család- és párterápiában azt vizsgáljuk meg közösen, hogyan működik a család vagy a pár rendszere, mik a jellegzetes ismétlődések, rögzült megoldások, visszatérő problémák. A helyzetek megértésében gyakran a “mit” helyett a “hogyan” a fontosabb, vagyis a folyamatokat igyekszünk feltárni, szem előtt tartva azt, hogy a folyamatokban mindig több szereplő vesz részt. Éppen ezért, változást is úgy tudunk elérni, ha a rendszerben jön létre változás, amihez a családtagok együttműködése szükséges.

A család- és párterápiás folyamatokban a származási családból hozott minták feltárása és felismerése, illetve a fennálló kapcsolódásokban megjelenő interakciók, viselkedési és kommunikációs mintázatok megértése egyaránt fontos szerepet játszhatnak.

A család- és párterápiát kizárólag megfelelő módszerspecifikus végzettséggel jogosultak szakemberek végezni, elsősorban kettős vezetéssel, vagyis egyidejűleg két terapeuta közös részvételével.

Milyen esetekben ajánlunk családterápiát?

» a családban megjelenő konfliktusok, elakadások esetén;

» amennyiben egy tünet mögött a család működésének zavara valószínűsíthető;

» megerőltető, új helyzetek a család életében.

Milyen esetekben javaslunk párterápiát?

» ha a pár intimitásában zavar, elakadás, eltávolodás jelenik meg;

» ha új kihívásokhoz, életkörülményekhez kell együtt alkalmazkodni;

» ha egy nagyobb közös döntés (összeköltözés, gyerekvállalás stb.) előkészítésére van szükség.

MUNKATÁRSAK

Wittmann Tamás pszichológus coach

Wittmann Tamás

pszichológus, coach

Happ Zsuzsa pszichológus

Happ Zsuzsa

pszichológus, coach, tréningvezető

Bóta Barnabás pszochológus coach

Bóta Barnabás

pszichológus, coach